Andrei Ciolacu (26 de ani) a decis să dea vieții fotbalistice o altă nuanță, printr-o experiență care l-a marcat profund, tocmai în Singapore. Totul a început cu o simplă propunere, când nu cunoștea mare lucru despre viața și cultura din zonă. Până atunci. A început să se documenteze, a obținut câteva informații de bază și s-a convins. A dat curs ofertei venite de la o oarecare FC Warriors, pe a cărei sigle se regăsește un rinocer fioros.
Invitat în cadrul emisiunii ProSport Live, Ciolacu le-a vorbit românilor despre minunile pe care ți le oferă o țară precum Singapore. Impresionat a fost de toate lucurile întâlnite la fiecare pas, dar cele mai pregnante l-au marcat și le-a evidențiat precum un ghid care nu te lasă să-ți scape vreun detaliu. Nivelul tehnologic, remarcat prin infrastructura metodelor de deplasare, și respectul oamenilor l-au făcut să simtă că a făcut alegerea perfectă. Singapore nu a fost o simplă experiență fotbalistică, ci una inedită din toate punctele de vedere.
„Am rămas cu o părere foarte bună. Nu știam prea multe despre Singapore, dar imediat când am primit oferta am îneput să mă interesez. Partea bună e că engleza este limba oficială și mi-a fost mai ușor. Se învață în școli.
Am ajuns într-o altă lume acolo. Tehnologia este la un nivel foarte înalt. Metrourile nu au conductor, sunt sincronizate. Un alt aspect care m-a uimit este o lege a lor. Nu ai voie să mesteci gumă în metrou. Tinerii blocau ușile de acces cu ajutorul ei, le lipeau la senzori, și metrourile nu mai plecau. 3 minute a fost cea mai mare întârziere cu metroul de acolo, atât am așteptat cel mai mult. Lumea devenise agitată, pentru că în mod normal aștepți 2 minute.M-a impresionat și respectul oamenilor încă de când am ajuns acolo. Managerul clubului a venit să mă ia personal de la aeroport și mi-a spus că dacă am nevoie de ceva mă ajută”, a declarat Andrei Ciolacu la ProSport Live.
Alți români, același Singapore
Ciolacu nu este singurul conațional care a călcat teritoriul statului cu o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori. Lucian Dronca (45 de ani) a „deschis” granițele din Singapore în 2005, când a dat curs ofertei venite de la Woodlands Wellington. Singapore și-a pus amprenta asupra sa, rămânând acolo 3 ani.
(FOTO stânga: Lucian Dronca)
Vasile Ghindaru (40 de ani) l-a urmat pe Lucian Dronca. A semnat pentru un sezon cu Geylang International FC, de altfel, singura formație pentru care a acceptat să părăsească România. Dorul de casă l-a tras repede înapoi și a revenit în Liga 1, la Poli Iași.
(Foto prim-plan: Vasile Ghindaru)
10 lucruri fascinante despre Singapore:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER